Sandra Spruijt
Medisch pedagogisch zorgverlener

De training voelde als een korte stage, zo fijn!

Als medisch pedagogisch zorgverlener zocht ik naar kennis over de stappen die je in het contact met patientjes kunt maken om zo effectief en afgestemd mogelijk te kunnen communiceren. Ik ben mij nu meer bewust hoe belangrijk communicatie is en ik neem deze informatie mee in mijn werk. Door de videobeelden is het ook een hele praktische training die ik gelijk kon toepassen. Het heeft ook gemaakt dat ik meer zichtbaar durf te zijn en stelling durf te nemen op de werkvloer over het belang van goed communiceren met zieke kinderen. Jessica is een enthousiaste trainer met veel praktijkervaring. Ze spreekt duidelijk, is rustig en heeft aandacht voor de groep. De training was online goed te volgen en had wat mij betreft nog langer mogen duren. Ik merk wel dat ik zelf wat meer afwachtend ben in het reageren in een online omgeving. De training over babycommunicatie heb ik ook gevolgd. Beiden sluiten goed op elkaar aan. Er zat een kleine overlap in, de herhaling die maakte dat ik nog meer bewustwording kreeg over het belang van het toepassen van de bouwstenen van de basiscommunicatie.

Deelnemer (online) training ‘Communiceren met jonge kinderen in een (para-) medische setting’

Naomi Zammattio
Gezinswetenschapper

Ik neem de kennis mee de hulpverlening in in Vlaanderen

Als Gezinswetenschapper en verantwoordelijke in de kinderopvang zie ik regelmatig ‘moeilijke etertjes’. Ook hebben ouders veel vragen rond het eetgedrag van hun kind. De dagelijkse strijd aan tafel maakt hen radeloos. Bovendien ben ik zelf ervaringsdeskundige met een moeilijke eter in huis. De onlinetraining was goed opgebouwd. Jessica is een heel toegankelijk en open persoon. Ondanks dat het online was, voelde ik me meteen op mijn gemak. Ook was het fijn om de andere deelnemers te leren kennen. Er hing een open en verbindende sfeer. Tijdens de training mochten we telkens vragen stellen of bedenkingen maken. In het eerste deel zaten allerlei weetjes, tips en tricks die meteen toepasbaar zijn in de praktijk. Daarbij had Jessica altijd oog en begrip voor de ouders in het verhaal. Verder was het fijn dat ze concrete signalen aanreikte wanneer je als professional moet doorverwijzen als het eetprobleem te erg is. Het tweede deel ging over de bouwstenen. Via videomateriaal konden we meekijken in de huiskamer van andere gezinnen. Dit gaf een goed beeld van de communicatie en interactie tussen ouders en kind. Na de training beantwoordt Jessica bijkomende vragen via mail. Het is heel fijn om deze opvolging achteraf te krijgen. Ik raad de training aan voor alle professionals die werken met jonge kinderen en hun ouders! Ik neem de kennis alvast mee om de hulpverlening in Vlaanderen rond eetproblemen bij jonge kinderen te verruimen!

Deelnemer (online) training ‘Kijken naar de signalen van moeilijke eters’

Zo belangrijk dat we baby’s sensitief bejegenen

“Als psychosociaal therapeut met o.a. specialisatie in prenataal trauma wilde ik meer weten over hoe een baby communiceert. Ik vind het belangrijk dat ik als professional ook deskundig ben op het gebied van babycommunicatie, zodat niet alleen de ouders maar ook de baby zich door mij gehoord en gezien voelt in het contact. De uitleg over basiscommunicatie vond ik heel fijn. Het maakt dat je ziet dat elke bouwsteen in de basiscommunicatie essentieel is. Iets wat ik intuïtief al doe, staat ineens helder omschreven. Het geeft handvaten wanneer het in de praktijk even anders loopt. De opbouw van de training was helder, het gebruik van filmpjes was zeer educatief en ondersteunend aan de theorie. Jessica heb ik als een helder, bevlogen en professioneel trainer ervaren. Ze vertelt vanuit haar ervaringen en geeft sprekende voorbeelden. Hoewel mijn voorkeur uitgaat naar een live training met een meer natuurlijke interactie, vond ik online ook geslaagd. Jessica geeft genoeg ruimte om online te reageren en vragen te stellen. Tijdsduur was prima, door de boeiende stof was de drie uur zo voorbij. Een verrijkende training!"

Deelnemer (online) training ‘Communiceren met een baby in een (para-) medische setting’

Yvonne Dalessi-van der Linden
Pedagogisch medewerker

Aan te raden voor álle professionals die met baby’s werken

“Werken op een verticale groep betekent ook werken met baby’s. Soms had ik wel eens zo’n dag dat een baby het niet helemaal naar zijn zin had, maar dat ik niet kon plaatsen waarom. Om dit gedrag beter te kunnen begrijpen, heb ik me aangemeld voor de training babycommunicatie. De inhoud en opbouw zijn goed te volgen. De training is een mooie aanvulling en opfrisser van mijn kennis. Jessica is reuze enthousiast. Je voelt dat zij met veel plezier in het ziekenhuis heeft gewerkt en haar ervaring graag deelt. De training duurde mij eigenlijk te kort! Zo leuk om alle filmpjes te volgen en hier uitleg bij te krijgen. Ik heb een belangrijk inzicht opgedaan tijdens de training: nóg beter kijken. Hierdoor kan ik beter afstemmen en het gedrag van de baby beter interpreteren. Zo zie je handjes en vingertjes wel bewegen, maar dat daar ook een betekenis achter zit… Super leuk om dit te leren! Ook fijn om alle inzichten en weetjes over te kunnen dragen aan onzekere ouders. Ik heb ook direct mijn collega’s enthousiast gemaakt voor deze training."

Deelnemer (online) training ‘Communiceren met een baby in een (para-) medische setting’

Cisca Cordier de Croust
Orthopedagoog-generalist, GZ-psycholoog, EMDR Practitioner, Supervisor, IMH-specialist i.o.

De communicatie is mooi weergegeven in de vele filmpjes

“Tijdens mijn werk heb ik veel te maken met baby's en jonge kinderen. Vaak is er tijdens de geboorte, of kort daarna, van alles misgegaan en is er bijvoorbeeld sprake geweest van één of meerdere ziekenhuisopname(s). Deze gaan meestal gepaard met ingrijpende medische behandelingen. Ouders vertellen dat ze onzeker zijn over het contact met hun (zieke) kindje dat vaak nog onrustig is. Ik wil ouders daarbij graag steunen en hen meer vertrouwen geven. Om dit te kunnen doen, wilde ik eerst zelf goed voor ogen hebben hoe de allerjongsten zich met hun lichaamstaal uiten, daarom heb ik me aangemeld voor de training van Contact in Beeld. De communicatie van baby’s is mooi weergeven in de vele filmpjes die Jessica tijdens het training liet zien. Met haar uitleg en theoretische onderbouwing erbij, voel ik me nu beter uitgerust om deze ouders te kunnen helpen.”

Deelnemer (online) training ‘Communiceren met een baby in een (para-) medische setting’

Het letten op kleine details, kan zoveel informatie geven

“Als lactatiekundige speel ik in op de hulpvraag van moeder en kind. Door deze training kreeg ik opnieuw inzicht hoe alert je kunt zijn op de allerkleinste signalen die worden uitgezonden. Het letten op de kleinste details, hoe vluchtig ook , kan al zoveel informatie geven. Jessica is een warme persoonlijkheid die met haar grote rugzak vol knowhow de deelnemers makkelijk meeneemt in haar verhaal. Opbouw van de training vond ik prima. Het is fijn dat er interactie mogelijk is doordat het een kleine groep deelnemers is.”

Deelnemer (online) training ‘Communiceren met een baby in een (para-) medische setting’

Ankje Feenstra
Kinderverpleegkundige

Jessica heeft mij zelfvertrouwen gegeven

“Tijdens mijn eerste jaar op de kinderafdeling voelde ik me onzeker in de omgang en tijdens de verzorging van zieke baby's. Verbale communicatie is nog niet mogelijk terwijl ik ze wel graag warmte en veiligheid wilde bieden tijdens een ziekenhuisopname. Uit nieuws- en leergierigheid heb ik me aangemeld voor de training babycommunicatie van Contact in Beeld. Tijdens de interactieve training hebben we veel filmpjes met elkaar bekeken en besproken. Daardoor heb ik veel kennis en inzichten opgedaan die ik nu toepas in mijn werk. Jessica heeft me zelfvertrouwen gegeven. Ik merk dat ik minder onzeker ben en dat de baby’s goed reageren als ik met hen communiceer. Jessica is tijdens de training heel rustig en prettig aanwezig. Je merkt dat ze veel ervaring en passie heeft voor haar vak. De online training was zo voorbij! Ik had nog wel een uurtje kunnen zitten, het is zo’n interessant onderwerp. Ik was me voorafgaand aan de training helemaal niet bewust van het belang van communicatie met baby’s. Nu herken ik hun signalen en weet ik wat ik kan doen om een baby veiligheid en houvast te bieden en kan ik ouders hierover adviseren!”

Deelnemer (online) training ‘Communiceren met een baby in een (para-) medische setting’

Inspirerende inhoud. Ik kijk uit naar de volgende training

Als babycoach wilde ik graag meer leren over de basiscommunicatie en hoe je deze bij baby’s kunt toepassen. Het was fijn dat ik van tevoren een document toegestuurd kreeg met uitleg hierover. De videobeelden tijdens de training zorgden ervoor dat ik begreep hoe je de bouwstenen van de basiscommunicatie in de praktijk kunt toepassen. De uitleg van de betekenis van de stand van de handjes vond ik interessant, dat kende ik nog niet op deze manier! De opbouw van de online training was prettig, er zat structuur in en Jessica was in staat om iedereen te betrekken bij de stof waardoor het interactief werd. De tijd vloog voorbij en ik kijk uit naar een volgende training.

 Deelnemer (online) training ‘Communiceren met jonge kinderen’ in een (para-) medische setting

Marielle Bleumink
Medisch Pedagogisch Zorgverlener

Mooi om op beeld te zien hoe basiscommunicatie werkt

Als Medisch Pedagogisch Zorgverlener krijg ik met regelmaat te maken met kinderen die iets niet willen; geen medicijn innemen, geen drankje drinken, niet willen meewerken bij een medische handeling… Heel begrijpelijk maar hoe zou ik dit nu wél voor elkaar kunnen krijgen? Ik heb gekozen voor de online training van Contact in Beeld omdat deze goed aansloot bij mijn vragen. Tijdens de training vertelde Jessica over de theorie van de bouwstenen van de basiscommunicatie en liet daarbij helpende videobeelden zien. Zo mooi om te zien wat een positieve basiscommunicatie doet met/bij/voor een kind! Wat ik ook zo’n eye-opener vond, was dat Jessica bij een filmpje, waarin de moeder alles ‘fout’ leek te doen, de volgende vraag stelde: “Wat deed zij goed?” Ik vond dit zó verhelderend, zó helpend! Door hier de nadruk op te leggen, zet je de moeder terug in haar kracht. Wat ik daarnaast heel mooi vond om te zien, was dat kinderen heel duidelijk aangeven met hun non verbale lichaamstaal of ze wel of niet geïnteresseerd zijn en of ze bijvoorbeeld wel of niet willen meewerken. Prachtig die videobeelden! Tijdens de training waren we met een klein groepje, wat ik als heel prettig heb ervaren. Zo konden we ook eigen voorbeelden geven en vragen stellen. Het werd heel interactief op deze manier. Fijn om met gelijkgestemden ervaringen te kunnen uitwisselen! Ik heb de training heel positief ervaren en het heeft me handvaten gegeven waarmee ik verder kan in de praktijk.

Deelnemer (online) training ‘Communiceren met jonge kinderen in een (para-) medische setting’

Astrid Plandsoen
Ambulant Hulpverlener/ (video-) Interachtiebegeleider

Het heeft mijn kennis vergroot

Jessica is een heel open persoon en vertelt goed wat de bedoeling is. Ondanks dat ik zelf videohometrainer ben blijft het kijken naar videobeelden altijd nuttig. Er waren voor mij ook nog elementen in de videobeelden die een ‘oja-effect’ gaven, het heeft me weer alert gemaakt in mijn werk met beelden. De extra weetjes over de ontwikkeling van baby’s waren ook heel fijn, het heeft mijn kennis vergroot. Het was fijn dat Jessica bereid was om achteraf ook nog documenten toe te sturen bij vragen naar een bepaalde theorie of achtergrondinformatie. Het online volgen van een training heb ik niet als belemmering ervaren. Het contact voelde open, vrij en toch enorm betrokken, ondanks dat het een online training was. Ik denk juist dat het door deze manier heel fijn was om veel met beelden te doen. Er was daarnaast veel ruimte en gelegenheid om vragen te stellen. Die werden of direct of later per mail beantwoord. Een zeer grote aanrader voor iedereen die met heel jonge kinderen werkt!

Deelnemer (online) training ‘Communiceren met een baby in een (para-) medische setting’

test
Mirjam Vos
Auteur Liefdevol Bevallen, Zwangerschaps- en babycursussen - www.mirjam-vos.nl

Het was verrijkend

De onlinetraining heeft een heldere opbouw en Jessica creëert een fijne open sfeer waardoor ik me snel op mijn gemak voelde. Jessica heeft veel kennis van zaken en de theorie van 'communiceren met kennis' wordt mooi ondersteund door de gefilmde beelden. Omdat de training interactief is, kon ik er goed met mijn aandacht bijblijven. Het was verrijkend om vanuit rust en als waarnemer naar de gefilmde beelden te kijken, zonder zelf in actie te hoeven komen. Door mezelf met deze training die ruimte te gunnen, kan ik bij mijn baby(massage)cursussen nog beter afstemmen en inspelen op de baby, de ouder en de interactie tussen die twee.

Deelnemer (online) training ‘Communiceren met een baby in een (para-) medische setting’

Hannie de Keijzer
Hannie de Keijzer
Kinderverpleegkunidge Kinderthuiszorg

Heel enthousiast over de inhoud

In mijn vak als kinderverpleegkundige in de Thuiszorg is het belangrijk om te weten wat mijn communicatie bijvoorbeeld kan doen voor een kind en hoe ik goed op signalen van kinderen kan reageren. Na het webinar was ik zo enthousiast dat ik me ook inschreef voor de training ‘Communiceren met jonge kinderen in een (para-) medische setting’ De online training was heel fijn. Vooral het leren kijken naar de signalen van een baby, de betekenis van de stand van de handjes en hoe e.e.a. ontwikkelt in het babybrein vond ik waardevol. De attentiepunten in de communicatie vond ik heel goed om bewust van te worden; dat het bijvoorbeeld belangrijk is dat je een zin een paar keer herhaalt omdat een baby veel meer tijd nodig heeft om dingen verwerken en dat je dus ook je tempo van je handelingen moet aanpassen aan het tempo van de baby. Ik begin vaak te snel met handelen terwijl de baby er nog niet aan toe is. De videobeelden waren daarvoor echte eyeopeners. Door deze stuk voor stuk rustig te bekijken ben ik nu veel bewuster van de signalen van een baby. Ik vond het online trainen heel fijn. Ondanks dat je niet live bij elkaar zit, was er toch verbinding met trainer en de groep voelbaar. Jessica liet iedereen aan het woord, men kon vragen stellen of opmerkingen maken en daar werd ook goed op aangesloten met tips en tricks. Ik vond het ook mooi dat er serieus met alle vragen werd omgegaan en de extra info die werd beloofd, werd ook echt toegestuurd ondanks dat het geen informatie was die specifiek bij de training hoorde. Ik vond Jessica een prettige trainer die meedacht, toegankelijk was en iedereen betrok. Ik vond het een superfijn samenzijn en ben heel enthousiast over de inhoud die werd gedeeld.

Deelnemer (online) training ‘Communiceren met een baby in een (para-) medische setting’

MandyGast Portret
Mandy Gast
www.caressebabyspa.nl

De training was boven verwachting

Als eigenaresse van een babyspa en docent babymassage vind ik het eg belangrijk om de behandelingen af te stemmen op de behoeften van een kindje en hierin geen grenzen te overschrijden. De ouders/ verzorgers komen tenslotte met hun baby’tje voor een relaxt quality time momentje. De lichaamstaal van een baby kunnen begrijpen en hier adequaat op kunnen reageren is daarom erg belangrijk. De training van Jessica was boven verwachting. De opbouw was helder, Jessica heeft een fijne, duidelijke en rustige stem om naar de luisteren en tijdens de training was er een goede afwisseling tussen luisteren naar de theorie, het kijken naar voorbeelden en interactie onderling met de deelnemers. Een aantal aspecten kwamen mij bekend voor en het was prettig om hier bevestiging in te vinden. Daarnaast heb ik geleerd hoe ik meer de leiding kan nemen om een baby’tje zo beter te kunnen begrenzen. Uitleg over de bouwstenen en hoe je dit in de praktijk kan toepassen door middel van een uitgetekend voorbeeld waren van een zeer toegevoegde waarde. Een absolute aanrader voor iedereen die met baby’s en/ of jonge kinderen werkt!

Deelnemer (online) training ‘Communiceren met een baby in een (para-) medische setting’

Maartje
Maartje van Gemert
Rijnstate Ziekenhuis

De beeldanalyses zijn heel helpend en leerzaam

Samen met 5 collega medisch pedagogisch zorgverleners van de kinderafdeling hebben wij de in company training ‘Communiceren met een baby in een (para-) medische setting’ gevolgd. Wij werken dagelijks samen met kinderen en hun ouders of verzorgers maar wilden graag meer kennis en vaardigheden opdoen rondom de begeleiding van baby’s. Jessica is heel deskundig, zij gaf de ruimte om naast haar verhaal in te gaan op vragen en momenten van herkenning tussendoor. De filmpjes en beeldanalyses die zij gebruikt in de training zijn heel helpend en leerzaam. We kregen mooie inzichten over de stresssignalen die een kindje laat zien. De beelden zijn concreet en maken direct zichtbaar wat er gebeurt zodat we dit in de praktijk nu beter herkennen, erkennen en op kunnen aanhaken. De basis hoe communicatie werkt is heel mooi uitgewerkt in bouwstenen, voor ons al heel herkenbaar in wat we doen en tevens goed om te beseffen dat dit juist ook in communicatie naar baby’s belangrijk is. Kortom een heel inspirerende en waardevolle scholing, waarmee we praktisch aan de slag kunnen op de afdeling.

Deelnemer incompany training ‘Communiceren met een baby in een medische setting’